Ülkemizde belli başlı mülakat yöntemleri ve teknikleri iş görüşmelerinde sıkça kullanılıyor. Yapılan araştırmasına göre, yayınlanan her iş teklifi ortalama olarak 250 başvuru alıyor. Bu başvuruların arasından ise, sadece 4- 6 aday mülakata davet ediliyor.
Mülakat teknikleri, iş görüşmelerinde adayların değerlendirilme yöntemini belirler. Örneğin proje bazlı gerçekleştirilen bir çalışma için yoğun kriz olasılığı, vaka mülakatı mevcut bir iş için stres mülakatı uygulanabilir.
Durumsal Mülakat: Adayların bir durumu değerlendirmesini istediği mülakat tekniğidir. Bu gibi durumla karşı karşıya kalan adaylar ise, "Sorun nedir, durum nedir, ne yapılmalı ve sonuçları nelerdir?" gibi çeşitli analizler yapmasını öneriyoruz.
Davranışsal Mülakat: Gittikçe popülaritesi artan ve çok verimli bir tekniktir. Adayların işe alındıkları zaman karşılaşabilecekleri olaylarda verdiği tepkilerini kestirmek için "geçmiş" kelimesi kullanılır. Bu deneyimleri sırasında adayların tutumları sorgulanarak gelecekteki davranışları hakkında fikir edinmek isterler.
Testler ve Değerlendirmeler: Genellikle adayın başvurduğu pozisyona mesleki bakımdan ne kadar yeterli olduğunu tespit etmek için kullanılır. Birebir mülakat yapılmadan önce uygulanan testler bu kapsamda yer alır. Aynı zamanda çeşitli iş simülasyonları da kullanılabilir. Ama genellikle iş simülasyonları şirkete pahalıya patladığından dolayı testler kadar yaygın kullanılmaz.
Vaka Mülakatı: En bilinen ve en klasik teknikler arasında yer alır. Grup mülakatları sayesinde genellikle vaka analizi yapılır. Özellikle de işletme ve endüstri mühendisleri bu tekniklerle sıkça karşı karşıya gelir. Vaka analizi, verilen örnek olay üzerinden yaşanan sorunların elimizdeki durumu nasıl geliştirebileceğimizle ya da nasıl düzeltebileceğimiz ile ilgilidir. Sorunları daha kolay bir şekilde saptar, çözüm önerilerine karar verdikten sonra sunum da hazırlarız. Özellikle de danışman işe almak isteyen şirketler bu mülakat tekniğine sıkça başvurur.
Stres Mülakatı: Kişilerin kriz yönetimini, stres altında nasıl çalışacaklarını yeteneklerini tespit etmek için kullanılır.
Mülakata Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
Mülakata hazırlanırken firma hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir. Başvurduğunuz firma ve pozisyona neden başvurduğunuzu tespit etmeniz gerekir. Zayıf yönlerinizi güçlendirmeye çalışmanız ve özgüvenli görünmeye dikkat etmeniz gerekir.