Covid- 19 virüsünün hayatımıza girmesi ile birlikte pandemi döneminde hayatımıza bir çok yeni kavram girdi. Özellikle de iş hayatı alanında bir çok yeni kavram ile farklı tanımlar ve biçimler ortaya çıkmaktadır. İş hayatındaki yeni gelişmelerle birlikte dünya genelinde, şirketler geleneksel çalışma modelinden sıyrılarak farklı çalışma modellerinde daha verimli olmaya çalışıyor. Hibrit çalışma modeli, kısaca karma çalışma düzeni olarak tanımlanabilir. Aylık iş gününün, belirli günlerinde ofis ortamında, belirli günlerinde de ofis dışında çalışma şeklinde uygulanan çalışma düzenine Hibrit Çalışma Modeli denmektedir. Hibrit çalışma modeli, ofis içerisinde çalışanların ekip bilincinin oluşmasına, ofis dışa çalışanlar içinse özgürlük alanı sunması açısından oldukça önemlidir.
Hibrit çalışma modeline geçiş yapılabilmesi için ofis ortamında çalışacak kişi sayısı en aza indirilir. Uzaktan çalışma imkanları oluşturulur ve şirket çalışanlarının büyük bir bölümü evden çalışır. Yarı ev, yarı ofis çalışması yapıldığı için çalışanların bir kısmı ofiste çalışırken bir kısmı evden çalışır. Aylık çalışma süresi içerisinde bu dönüşümlü olarak yapılır.
Hibrit Çalışma Modelinin Geleneksel Çalışma Modeline Göre Faydaları
Pandemi döneminde daha fazla kullanılmaya başlayan hibrit çalışma modelinin hem şirketlere hem de çalışanlara sunduğu birçok avantaj vardır;
Şirketler, birçok konuda tasarruf sağladığı ve çalışanların verimliliğini artırdığı için hibrit çalışma modeline geçiş yapıyor.
Hibrit Çalışma Modeli Gereklilikleri
Hibrit çalışma modeline geçiş yapabilmek için tüm çalışanların uzaktan çalışma modeline yatkın olması gerekiyor. Şirketler, network alt yapılarını oluşturduktan sonra bu sisteme kolaylıkla geçebilirler. Tüm gereklilikleri tamamlayan işletmeler, uzaktan çalışma modeli ile günlük ofiste bulunması gereken çalışan sayısını yarıya indirebiliyor.