Beklediğiniz kariyer fırsatını yakalamak istiyorsanız mülakatlara itinalı bir şekilde çalışmanız gerekiyor. Kariyerinizin başındayken bu süreç biraz nispeten daha rahattır. Fakat yönetici seviyesindekiler için mülakat daha kritik bir öneme sahiptir. Çünkü yönetici pozisyonu için yapılan mülakatlar çift yönlü ilerliyor. Bu aşamada yöneticilerden hem kendini iyi anlatmasını hem de işvereni iyi tanımasını bekliyorlar.
İletişim becerisi her pozisyonda işe alımlar için önemli bir kriterdir. Sözlü iletişimi ve beden dilini iyi kullanan adaylar her zaman 1/0 önde başlar. Söz konusu pozisyon yöneticilik ise iletişim stratejisi daha da önem kazanır. Çünkü işverenler bu aşamada sizi diğer adaylardan ayıracak olan iletişim stratejilerinize göre değerlendirmeye alır.
İletişim becerisi mülakat görüşmeleri ile sınırlı kalmayıp süreci yürütürken de etkin olarak kullanılmalıdır. Yöneticilerin buna özellikle dikkat etmesi son derece önemlidir. İşeveren için hangi beceri ya da hangi deneyim kritikse tamamen ona odaklanmalısınız.
Sunulan Pozisyon Kariyerinize Ne Kazandıracak
İş değişikliği yapma kararı aldığınızda yeni işinizin kazandıracakları ve kaybettireceklerini doğru değerlendirmeniz gerekiyor. Önerilen pozisyonun kariyerinize ne getireceği önemlidir. En önemlisi kariyerinizden neleri götürme riski var? Yeni başlangıçlar yapmaya hazırlanırken sahip olacağınız pozisyonun kârını detaylı olarak hesaplamalısınız. Kazanacaklarını ve kaybedeceklerinizi bilerek karar almalısınız.
Yönetici olarak işe başlayacağınız şirketin veya sektörün piyasadaki durumunu mülakattan önce araştırmanızda yarar var. İşverenin size sunduğu ve sizden götürdüğü imkanları tespit edebilmek için detaylı bir inceleme yapmanız gerekiyor. Zaten işveren yönetici seviyesinde çalışacakların mülakat aşamasında bu konulara vakıf olmasını da bekliyor.
Yönetici mülakatı sırasında adayın branşına, şirketin politikasına ve bunları ifade ediş stratejisine dikkat edilir. Bu da karşılıklı iletişimle mümkündür. Sadece mülakat uzmanının konuşması görüşmenin verimini düşürür. Diğer mülakatlarda da olduğu gibi yönetici mülakatlarında da adayın sorular sorması gerekiyor.
Alanınıza ne kadar hakim olursanız olun mülakat sırasında sizin de mantıklı ve iletişimi destekleyecek sorular sormanız gerekiyor. Aksi takdirde görüşme alehinize sonuçlanabilir. Bu yüzden ilgili konularda gerekli araştırmaları yaparak bilgiler edinin.